Γυναικολογικό

Γυναικολογικό

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ- ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ

Κάθε χρόνο παρουσιάζονται παγκοσμίως χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Με τον κατάλληλο έλεγχο, εμβολιασμό και όταν απαιτείται, θεραπεία, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνεται. Σχεδόν το 80 % όλων των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων θα φέρουν τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η HPV λοίμωξη δεν είναι ντροπή και δεν αντικατοπτρίζει εσάς, τον σύντροφο σας ή τον τρόπο ζωής σας. Ο HPV είναι ένας κοινός ιος με πάρα πολλούς ορότυπους (σήμερα γνωρίζουμε περισσότερους από 200 ), που μεταδίδεται μόνο με δερματική επαφή και όχι με τα υγρά του σώματος όπως η Ηπατίτιδα ή το AIDS. Έχει πολύ συχνές κοινές δερματικές εκδηλώσεις που είναι πολύ συνηθισμένες σε χώρες με ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα ( μυρμηγκιές, θηλώματα, κ.α.) Παρουσιάζεται συνήθως όπως πολλές ιώσεις όταν είναι πεσμένη η άμυνα του οργανισμού από διάφορες αιτίες (στρες, κακή διατροφή, εξαντλητικές δίαιτες, εγκυμοσύνη, κακοί βιορυθμοί, κ.α.), ή και όταν συνυπάρχουν άλλες μικροβιακές λοιμώξεις στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας ακόμα και ασυμπτωματικές (Μυκόπλασμα, Χλαμύδια, Ουρεόπλασμα, κ.α.). Οι περισσότερες HPV λοιμώξεις υποχωρούν από μόνες τους και συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Έχουμε κατηγοριοποιήσει τους διάφορους ορότυπους του HPV ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην καρκινογένεση σε: υψηλού κινδύνου, πιθανόν υψηλού κινδύνου (ενδιάμεσοι) και χαμηλού κινδύνου. Όμως μόνο 14 τύποι ευθύνονται για την πλειοψηφία των περιστατικών καρκίνου της μήτρας (85%). Η εμμένουσα λοίμωξη με HPV κυρίως υψηλού κινδύνου, μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις. Ελέγχοντας την παρουσία αυτών των τύπων HPV, μπορείτε να μάθετε αν διατρέχετε κίνδυνο πριν εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα. Οι γυναίκες σε μονογαμική σχέση … ίσως θεωρούν ότι ο έλεγχος για HPV δεν είναι απαραίτητος για αυτές … όμως είναι. O ιός μπορεί να παραμείνει κρυμμένος χωρίς συμπτώματα στο DNA μας για πάρα πολλά χρόνια. Αυτή είναι η αιτία που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε, ποιος και με ποίον τρόπο μας τον μετέδωσε. Η γυναίκα μπορεί να μη γνωρίζει καν ότι έχει μια ελαφρά HPV λοίμωξη, πριν αυτή εξελιχθεί και οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Σήμερα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας :

  1. Το κλασικό Τεστ ΠΑΠ, που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν 80 χρόνια και ελέγχει για την παρουσία μη φυσιολογικών αλλαγών στα κύτταρα.
  2. Η εξέλιξη του κλασικού Τέστ Πάπ με την ΥΓΡΗ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ (LBC), που χρησιμοποιείται εδώ και 25 χρόνια, που έχει το πλεονέκτημα καλύτερης μικροσκόπησης αλλά και ταυτόχρονα άλλων εξετάσεων (HPV DNA, HPV ΜRNA, Μοριακών καλλιεργειών ή και Ανοσοκυτταροχημικών ελέγχων) από το ίδιο υλικό.
  3. HPV DNA testΧρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία ανιχνεύει το DNA των υψηλού κινδύνου τύπων HPV με χαμηλό κόστος ή και περισσότερων τύπων με λίγο μεγαλύτερο κόστος, ώστε να προσδιορίσει αν η γυναίκα διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων.
  4. P16/Ki67Ανοσοκυτταροχημική χρώση που μας πληροφορεί εάν υπάρχουν επιθετικές βλάβες.
  5. HPV mRNA testΗ πιο πρόσφατη εξέλιξη, που ανιχνεύει εάν υπάρχει ενεργοποιημένος ορότυπος από τους 14 που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου. Τα τεστ μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα ή το ένα μετά το άλλο, ανάλογα με την ηλικία και τις ιατρικές οδηγίες.

Το ΤΕΣΤ ΠΑΠ χρησιμοποιείται εδώ και πολλές γενιές, όμως ο έλεγχος για HPV DNA προσφέρει μεγαλύτερη προστασία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στο ιατρείο μας με γνώμονα την όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών έλέγχου και πρόληψης επιλέξαμε να προσφέρουμε όλη αυτή τη γκάμα των εξετάσεων συνεργαζόμενοι με αξιόπιστα, πιστοποιημένα, και πλήρη εργαστήρια που παρέχουν όλες αυτές τις δυνατότητες ελέγχου.